Próchnica zębów -zębowy wróg nr.1

Wszyscy wiemy jak myć zęby, dlaczego więc statystyki są dla nas w tym temacie bezlitosne? Próchnica zębów mlecznych występuje u ponad połowy przedszkolaków i ten odsetek wraz wiekiem rośnie. Dziś wiemy, że ponad 90% Polaków wchodzących w dorosłość ma za sobą już nie jedno leczenie próchnicy a nierzadko leczenie kanałowe. Dlaczego więc kilka milionów Polaków deklaruje, że w ciągu ostatniego roku nie byli u dentysty ani razu?!

Jedną z wielu składowych tego szerokiego problemu społecznego jest min. nadal nie wystarczająca wiedza o tym jak zbudowane są zęby, jak rozwija się próchnica i dlaczego ich mycie po każdym posiłku jest tak ważne aby utrzymać je w dobrym stanie.
Ząb składa się z trzech warstw – szkliwa, zębiny oraz miazgi zębowej. Pierwsza warstwa – szkliwo jest warstwą ochronną dla zębiny i miazgi, dlatego też jest tak twarda.  Zaraz pod nim znajduje się zębina, która ma również ma zadanie ochronne w stosunku do miazgi zęba. Ta znowu, jest tkanką mocno unerwioną i ukrwioną, pełniącą funkcję odżywczą – niezbędną do tworzenia zębiny.

Etapy rozwoju próchnicy 

 

Próchnica zębów najpierw prowadzi do demineralizacji szkliwa,  która osłabia jego strukturę i pozwala bakteriom wnikać głębiej do kolejnych warstw zęba. Początki choroby są trudne do wychwycenia, na zębie pojawia się tzw. plama próchnicowa – kredowobiała, matowa plamka. Z czasem plama próchnicowa ciemnieje, a odwapniona warstwa szkliwa ulega uszkodzeniu, co prowadzi do powstania ubytku.

Przy próchnicy powierzchniowej dochodzi do nieodwracalnego ubytku w szkliwie. Gdy uszkodzona zostaje zębina, a na powierzchni zęba pojawia się ciemna plama, możemy mówić o próchnicy średniej. Jeżeli ubytek sięga aż do miazgi zębowej, a pacjent odczuwa silny ból, mamy do czynienia z próchnicą głęboką.

Próchnica zębów – złe nawyki żywieniowe

Nieregularne jedzenie, podjadanie między posiłkami, spożywanie dużych ilości słodyczy oraz kolorowych napojów gazowanych z pewnością nie służy naszym zębom. Cukry proste oraz dwucukry, czyli sacharoza, glukoza i fruktoza, szybko przekształcają się w kwasy i to właśnie one w znacznym stopniu odpowiadają za próchnicę zębów. Cukry złożone, które zawierają m.in. ziemniaki oraz ryż w mniejszym stopniu szkodzą naszym zębom. Niezwykle istotna okazuje się także długość jedzenia. Długie przechowywanie pokarmów w jamie ustnej powoduje obniżenie poziomu pH i osadzanie się resztek w szczelinach międzyzębowych.

Próchnicy zębów – niewłaściwa higiena

Zęby myjemy zbyt rzadko, zbyt krótko i niedokładnie. Nie używamy nici dentystycznych i płynów do płukania, tym samy stwarzając idealne środowisko dla rozwoju bakterii bytujących w jamie ustnej. A tymczasem wystarczy kilka minut dziennie, w sumie osiem – myjemy zęby dwa razy dziennie po dwie minuty każdy łuk zębowy. Do tego odpowiednio dobrana przez stomatologa lub higienistkę stomatologiczną metoda. I niezbędna jest przyjaźń z nićmi dentystycznymi i płynami do płukania. Jeśli spełnimy te warunki będziemy cieszyć się zdrowymi zębami przez długi czas.

Próchnicy zębów – zbyt rzadkie wizyty u dentysty

Wszelkie dostępne statystyki i sondy jednoznacznie wskazują, że stomatologa odwiedzamy dopiero wtedy, gdy zęby zaczynają nas boleć. Wystarczą natomiast dwie kontrolne wizyty co roku, aby lekarz mógł zwalczyć próchnicę w zarodku i zabezpieczyć zęby przed jej dalszym rozwojem. Nie lękajmy się tego, że wizyta może być bolesna. Współczesna stomatologia jest praktycznie bezbolesna, każdy zabieg można wykonać w znieczuleniu.